Gdy po raz kolejny słyszymy, iż ktoś ogranicza w diecie cukier myślimy: „Mnie to nie dotyczy”. Niejednokrotnie jesteśmy przekonani, że nasz jadłospis wcale dużo go nie gromadzi. Cukier kojarzymy z zasady ze słodkimi przekąskami, deserami, zawartością cukierniczki czy owocami. Tymczasem jest go pełno w produktach, które wcale nie kojarzymy jako słodkie. Co więcej, kryje się on dodatkowo w pozornie zdrowych jego „zamiennikach”, które stają się coraz bardziej lubiane. Autorka w swojej książce obala mity dietetyczne, wymienia w głównej mierze popełniane błędy żywieniowe i ujawnia prawdziwych sprawców zbędnych kalorii.
Z książki dowiemy się między innymi, jakie są typy cukrzycy i czym się ona różni od insulinooporności. Co to jest indeks glikemiczny i jak najkorzystniej zespalać komponenty w domowym menu dla naszego zdrowia? Autorka zanalizowała także najistotniej popularne teraz diety odchudzające pod kątem bezpieczeństwa dla osób cierpiących na te schorzenia. Podpowiada, jakie dania zamawiać, kiedy nie możemy zjeść w domu. Jak komponować poprawnie posiłki i jak zespalać je z aktywnością fizyczną? Do części teoretycznej załączone są proste i pyszne przepisy, które nie tylko zadowolą najistotniej wybrednych, ale pozostaną z korzyścią dla naszego zdrowia i figury.
Anna Reguła, dietetyk-praktyk, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Od 2 lat właścicielka producenta Anna Reguła Dietetyka, współpracuje z pacjentami w zakresie dietoterapii nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych. Założycielka jednego z najmocniej modnych profili na instagramie o tematyce dietetycznej w Polsce (@niekoniecznie_dietetycznie). Autorka ebooków dietetycznych i kulinarnych, szkoleń dla sympatyków dietetyki w domowym zaciszu, interesujących jadłospisów oraz najbardziej lubianych i {pomocn|przydatn)ych infografik w internecie. Więcej informacji znaleźć można na stronie www.anna-regula.pl