Gdy po raz kolejny słyszymy, iż ktoś ogranicza w diecie cukier myślimy: „Mnie to nie dotyczy”. Nieraz jesteśmy przekonani, że nasz jadłospis wcale dużo go nie mieści.
Cukier kojarzymy typowo ze słodkimi przekąskami, deserami, zawartością cukierniczki czy owocami. Tymczasem jest go pełno w produktach, które wcale nie kojarzymy jako słodkie.
Co więcej, kryje się on także w pozornie zdrowych jego „zamiennikach”, które stają się coraz bardziej popularne. Autorka w swojej książce obala mity dietetyczne, wymienia w głównej mierze popełniane błędy żywieniowe i ujawnia prawdziwych sprawców zbędnych kalorii.
Z książki dowiemy się pomiędzy innymi, jakie są warianty cukrzycy i czym się ona różni od insulinooporności. Co to jest indeks glikemiczny i jak najkorzystniej bratać elementy w domowym menu dla naszego zdrowia? Autorka zanalizowała też najszczególniej lubiane teraz diety odchudzające pod kątem bezpieczeństwa dla osób cierpiących na te schorzenia. Podpowiada, jakie dania zamawiać, kiedy nie możemy zjeść w domu. Jak komponować dobrze posiłki i jak konsolidować je z aktywnością fizyczną? Do części teoretycznej załączone są proste i pyszne przepisy, które nie tylko zadowolą najbardziej wybrednych, lecz pozostaną z korzyścią dla naszego zdrowia i figury.
Anna Reguła, dietetyk-praktyk, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Od 2 lat właścicielka producenta Anna Reguła Dietetyka, współpracuje z pacjentami w zakresie dietoterapii nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych. Założycielka jednego z najszczególniej lubianych profili na instagramie o tematyce dietetycznej w Polsce (@niekoniecznie_dietetycznie). Autorka ebooków dietetycznych i kulinarnych, szkoleń dla wielbicieli dietetyki w domowym zaciszu, interesujących jadłospisów, a także najmocniej popularnych i pomocnych infografik w internecie. Więcej informacji znaleźć można na stronie www.anna-regula.pl
bezpłatny fragment:
UWAGA!!! produkt CYFROWY! - Wysyłany po zakupie bezpośrednio na maila.