prawidłowe odżywianie ma znaczny wpływ na zdrowie i rozwój człowieka, a także utrzymanie dobrostanu. W dobie żywności wysoko przetworzonej, dostarczanie organizmowi wszystkich koniecznych komponentów odżywczych bywa niełatwe, mimo powszechnie występującej nadkonsumpcji.
Spożywanie żywności wysoko przetworzonej może prowadzić do niedoboru wielu elementów odżywczych, a w szczególności do niedoboru substancji aktywnych biologicznie. Nieodpowiednie zachowania żywieniowe prowadzą do powstawania schorzeń i dysfunkcji na wielu poziomach funkcjonowania organizmu, coraz częściej nazywanych chorobami cywilizacyjnymi, tj.
m.in. Otyłość, cukrzyca, miażdżyca i alergie, pseudoalergie i nietolerancje pokarmowe. Trafne zachowania żywieniowe pozwalają uzyskać dobrostan w organizmie człowieka. Prowadzą do utrzymania masy ciała w normie, a także urody na lata, czyli atrakcyjnych włosów, paznokci i jędrnego, młodego ciała.
korzystne zachowania konsumenckie sprawiają, że organizm przyjmuje trafnie zbilansowaną dietę, bogatą w związki odżywcze, takie jak: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, witaminy rozpuszczalne w wodzie, składniki mineralne – makro i mikro.
Należy pamiętać o jednostkowym zapotrzebowaniu organizmu. Osiągnięcie tego celu związane jest z regularnym wprowadzaniem bioróżnorodnych, naturalnych części odżywczych do konsumowanych porcji żywieniowych.