Tytuł Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej Autor Piotr Ślęzak Język polski Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska SA ISBN 978-83-8286-544-8 seria Monografie Rok wydania 2022 liczba stron 324 Format pdf Spis treści WPROWADZENIE
ROZDZIAŁ PIERWSZY KULINARIA - ZAGADNIENIA PODSTAWOWE.
I. Ustalenia terminologiczne
1. Słowo wstępne
2. Gastronomia
3. Sztuka kulinarna, kuchnia
4. Turystyka kulinarna
5. Dietetyka
6. Kulinaria – próba stworzenia definicji
II. Kulinaria a własność intelektualna
III. Rys historyczny
IV. Kulinaria – powłoka źródłowa i wynikowa
ROZDZIAŁ DRUGI OZNACZENIA JAKOŚCIOWE KULINARIÓW
I. Słowo wstępne
II. Oznaczenia jakościowe w prawie unijnym
1. Wprowadzenie
2. Bronione oznaczenia geograficzne
A. Uwagi wprowadzające
B. Produkty rolne i środki spożywcze
C. Bronione nazwy pochodzenia i chronione oznaczenia geograficzne
D. Nazwy wyłączone z rejestracji
E. Kolizja zarejestrowanych oznaczeń ze znakami handlowymi
3. Gwarantowane konwencjonalne specjalności
4. Jakościowe oznaczenia fakultatywne
A. Istota określeń fakultatywnych
B. Produkty górskie
C. Produkty rolnictwa wyspiarskiego
5. Napoje alkoholowe
A. Alkohol jako środek spożywczy
B. Wyroby winiarskie
a. Kategoria wyrobów winiarskich
b. Wina
c. Wina aromatyzowane
C. Napoje spirytusowe
6. Wody mineralne i źródlane
III. Oznaczenia jakościowe w prawie polskim
1. Zasada ogólna
2. Krajowa ochrona zwykłych oznaczeń geograficznych
3. Ochrona krajowa kwalifikowanych oznaczeń geograficznych
A. Produkty rolne i środki spożywcze
B. Wyroby winiarskie
C. Napoje spirytusowe
D. Wody mineralne i źródlane
ROZDZIAŁ TRZECI ZNAKI TOWAROWE W OBSZARZE KULINARIÓW
I. Wprowadzenie
II. Zagadnienia podstawowe
1. Pojęcie znaku towarowego
2. Definicja znaku towarowego
3. Typy znaków handlowych
4. Postacie normatywne znaków handlowych
5. Przeszkody rejestracji
A. Słowo wstępne
B. Bezwzględne przeszkody rejestracji
C. Względne przeszkody rejestracji
6. Treść prawa z rejestracji
III. Tradycyjne znaki towarowe
1. Istota oznaczenia tradycyjnego
2. Oznaczenia słowne
3. Oznaczenia graficzne
4. Oznaczenia słowno – graficzne
IV. Niekonwencjonalne znaki towarowe
1. Istota oznaczenia niekonwencjonalnego
2. Znaki przestrzenne
3. Znaki ruchome
4. Hologramy
5. Odcień i zestawienie odcieni
6. Znaki pozycyjne
7. Znaki dźwiękowe
8. Gest
9. Znaki dotykowe
10. Smak
11. Zapach
ROZDZIAŁ CZWARTY WYNALAZKI KULINARNE
I. Wprowadzenie
II. Wynalazek kulinarny
1. Istota wynalazku
2. Rozwiązanie o charakterze technologicznym
3. Nowość
4. Poziom wynalazczy
5. Możliwość przemysłowego użycia
6. Wynalazki niepodlegające zastrzeżoniu
7. Wynalazki kulinarne
III. Patent na wynalazek kulinarny
1. Treść patentu
2. Zakres patentu
ROZDZIAŁ PIĄTY KULINARIA JAKO PRAWNIE chroniONA TAJEMNICA
I. Wprowadzenie
II. Kulinaria jako know – how
1. Pojęcie
2. Zakres kow – how
3. Kulinarne know - how
III. Kulinaria jako tajemnica przedsiębiorstwa
1. Pojęcie i zakres kulinarnej tajemnicy przedsiębiorstwa
2. Przykłady kulinariów stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa
IV. Sposoby naruszenia prawnie chronionej tajemnicy
V. Tajemnica jako prawo podmiotowe
ROZDZIAŁ SZÓSTY KULINARIA W PRAWIE AUTORSKIM
I. Wprowadzenie
II. Kulinaria jako utwór w prawie autorskim
1. Założenie podstawowe
2. Kulinaria jako idea
3. Przesłanki, których spełnienie pozwala uznać kulinaria za utwór
A. Wstęp
B. Oryginalność
C. Indywidualny charakter
D. Ustalenie
4. Utwór inspirowany i opracowanie
5. Pokrewieństwo między kulinariami a utworem muzycznym
A. Wstęp
B. Składniki
C. Proporcje elementów
D. Harmonia elementów
E. Rytm
III. Warstwa źródłowa
1. Przepis kulinarny jako utwór
2. Utwory zawierające przepisy kulinarne
3. Książki kucharskie, blogi kulinarne, cykliczne audycje telewizyjne
A. Wstęp
B. Książki kucharskie
C. Blogi kulinarne
D. Cykliczne audycje telewizyjne
4. Przepis jako subkategoria utworu użytkowego
IV. Warstwa wynikowa
1. Potrawa jako utwór
2. Czy smak może być utworem?
3. Czy sposób podania potrawy może być utworem?
4. Przyrządzanie potraw jako artystyczne wykonie
Zakończenie
ROZDZIAŁ PIERWSZY KULINARIA - ZAGADNIENIA PODSTAWOWE.
I. Ustalenia terminologiczne
1. Słowo wstępne
2. Gastronomia
3. Sztuka kulinarna, kuchnia
4. Turystyka kulinarna
5. Dietetyka
6. Kulinaria – próba stworzenia definicji
II. Kulinaria a własność intelektualna
III. Rys historyczny
IV. Kulinaria – powłoka źródłowa i wynikowa
ROZDZIAŁ DRUGI OZNACZENIA JAKOŚCIOWE KULINARIÓW
I. Słowo wstępne
II. Oznaczenia jakościowe w prawie unijnym
1. Wprowadzenie
2. Bronione oznaczenia geograficzne
A. Uwagi wprowadzające
B. Produkty rolne i środki spożywcze
C. Bronione nazwy pochodzenia i chronione oznaczenia geograficzne
D. Nazwy wyłączone z rejestracji
E. Kolizja zarejestrowanych oznaczeń ze znakami handlowymi
3. Gwarantowane konwencjonalne specjalności
4. Jakościowe oznaczenia fakultatywne
A. Istota określeń fakultatywnych
B. Produkty górskie
C. Produkty rolnictwa wyspiarskiego
5. Napoje alkoholowe
A. Alkohol jako środek spożywczy
B. Wyroby winiarskie
a. Kategoria wyrobów winiarskich
b. Wina
c. Wina aromatyzowane
C. Napoje spirytusowe
6. Wody mineralne i źródlane
III. Oznaczenia jakościowe w prawie polskim
1. Zasada ogólna
2. Krajowa ochrona zwykłych oznaczeń geograficznych
3. Ochrona krajowa kwalifikowanych oznaczeń geograficznych
A. Produkty rolne i środki spożywcze
B. Wyroby winiarskie
C. Napoje spirytusowe
D. Wody mineralne i źródlane
ROZDZIAŁ TRZECI ZNAKI TOWAROWE W OBSZARZE KULINARIÓW
I. Wprowadzenie
II. Zagadnienia podstawowe
1. Pojęcie znaku towarowego
2. Definicja znaku towarowego
3. Typy znaków handlowych
4. Postacie normatywne znaków handlowych
5. Przeszkody rejestracji
A. Słowo wstępne
B. Bezwzględne przeszkody rejestracji
C. Względne przeszkody rejestracji
6. Treść prawa z rejestracji
III. Tradycyjne znaki towarowe
1. Istota oznaczenia tradycyjnego
2. Oznaczenia słowne
3. Oznaczenia graficzne
4. Oznaczenia słowno – graficzne
IV. Niekonwencjonalne znaki towarowe
1. Istota oznaczenia niekonwencjonalnego
2. Znaki przestrzenne
3. Znaki ruchome
4. Hologramy
5. Odcień i zestawienie odcieni
6. Znaki pozycyjne
7. Znaki dźwiękowe
8. Gest
9. Znaki dotykowe
10. Smak
11. Zapach
ROZDZIAŁ CZWARTY WYNALAZKI KULINARNE
I. Wprowadzenie
II. Wynalazek kulinarny
1. Istota wynalazku
2. Rozwiązanie o charakterze technologicznym
3. Nowość
4. Poziom wynalazczy
5. Możliwość przemysłowego użycia
6. Wynalazki niepodlegające zastrzeżoniu
7. Wynalazki kulinarne
III. Patent na wynalazek kulinarny
1. Treść patentu
2. Zakres patentu
ROZDZIAŁ PIĄTY KULINARIA JAKO PRAWNIE chroniONA TAJEMNICA
I. Wprowadzenie
II. Kulinaria jako know – how
1. Pojęcie
2. Zakres kow – how
3. Kulinarne know - how
III. Kulinaria jako tajemnica przedsiębiorstwa
1. Pojęcie i zakres kulinarnej tajemnicy przedsiębiorstwa
2. Przykłady kulinariów stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa
IV. Sposoby naruszenia prawnie chronionej tajemnicy
V. Tajemnica jako prawo podmiotowe
ROZDZIAŁ SZÓSTY KULINARIA W PRAWIE AUTORSKIM
I. Wprowadzenie
II. Kulinaria jako utwór w prawie autorskim
1. Założenie podstawowe
2. Kulinaria jako idea
3. Przesłanki, których spełnienie pozwala uznać kulinaria za utwór
A. Wstęp
B. Oryginalność
C. Indywidualny charakter
D. Ustalenie
4. Utwór inspirowany i opracowanie
5. Pokrewieństwo między kulinariami a utworem muzycznym
A. Wstęp
B. Składniki
C. Proporcje elementów
D. Harmonia elementów
E. Rytm
III. Warstwa źródłowa
1. Przepis kulinarny jako utwór
2. Utwory zawierające przepisy kulinarne
3. Książki kucharskie, blogi kulinarne, cykliczne audycje telewizyjne
A. Wstęp
B. Książki kucharskie
C. Blogi kulinarne
D. Cykliczne audycje telewizyjne
4. Przepis jako subkategoria utworu użytkowego
IV. Warstwa wynikowa
1. Potrawa jako utwór
2. Czy smak może być utworem?
3. Czy sposób podania potrawy może być utworem?
4. Przyrządzanie potraw jako artystyczne wykonie
Zakończenie