Wprowadzenie | str. 13
Rozdział 1
Podmiotowość prawnopodatkowa w podatku od towarów i usług | str. 19
1.1. Pojęcie podmiotowości prawnopodatkowej | str. 19
1.2. Podatek od towarów i usług - koncepcja | str. 34
1.2.1. Koncepcja wykorzystania (konsumpcji) towaru bądź usługi | str. 34
1.2.2. Opodatkowanie konsumpcji w podatku od towarów i usług | str. 36
1.3. Definicja podatnika podatku od towarów i usług | str. 40
1.3.1. Rejestracja a status podatnika podatku od towarów i usług | str. 46
1.3.2. Działalność gospodarcza realizowana samodzielnie | str. 52
1.3.3. Samodzielność jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej a podmiotowość prawnopodatkowa w podatku od towarów i usług | str. 54
1.3.4. Oddział (zakład) jako podmiot niedziałający samodzielnie a jego podmiotowość w podatku od towarów i usług | str. 57
Rozdział 2
Stałe miejsce prowadzenia działalności | str. 78
2.1. Pojęcie stałego miejsca prowadzenia działalności - analiza obowiązujących przepisów | str. 78
2.2. Pojęcie stałego miejsca prowadzenia działalności w orzecznictwie TSUE | str. 94
2.3. Pojęcie stałego miejsca prowadzenia działalności w orzecznictwie krajowym | str. 103
2.4. Pojęcie stałego miejsca prowadzenia działalności w podatku od towarów i usług a pojęcie zakładu w podatku dochodowym od osób prawnych | str. 110
2.4.1. Założenia porównywalności | str. 110
2.4.2. Stałość zakładu i stałego miejsca prowadzenia działalności | str. 113
2.4.3. Prowadzenie działalności gospodarczej jako warunek konstytuujący powstanie zakładu czy też stałego miejsca prowadzenia działalności | str. 117
2.4.4. Definicja zakładu w Konwencji Modelowej OECD, a także jej wpływ na definicję stałego miejsca prowadzenia działalności w podatku od towarów i usług | str. 124
2.4.5. Transakcje transgraniczne dokonywane w ramach jednego podmiotu prawnego | str. 134
2.4.6. Pojęcie cen transferowych a określenie podstawy opodatkowania w podatku od towarów i usług | str. 148
2.4.6.1. Metoda porównywalnej ceny niekontrolowanej | str. 152
2.4.6.2. Metoda ceny odsprzedaży | str. 153
2.4.6.3. Metoda rozsądnej marży | str. 154
2.4.6.4. Metoda zysku transakcyjnego | str. 155
2.4.7. Uprzednie porozumienia w sprawie cen transferowych | str. 157
2.4.8. Wycena wartości transakcji a podatek od towarów i usług | str. 161
Rozdział 3
Miejsce opodatkowania usług podatkiem od towarów i usług | str. 167
3.1. Ogólne zasady dotyczące miejsca opodatkowania usług | str. 168
3.2. Miejsce opodatkowania usług w wytycznych OECD, regulacjach unijnych i krajowych | str. 183
3.3. Miejsce opodatkowania a konkurencyjność państw | str. 199
3.4. Funkcja fiskalna w podatku od towarów i usług a granica opodatkowania | str. 207
Rozdział 4
Harmonizacja podatku od wartości dodanej | str. 224
4.1. Podstawowe zagadnienia związane z harmonizacją podatku od wartości dodanej | str. 225
4.2. Wpływ harmonizacji na definicję pojęcia stałego miejsca prowadzenia działalności, a także problematykę cen transferowych | str. 238
Akty prawne i dokumenty powiązane | str. 259
Bibliografia | str. 263
Orzecznictwo i pisma urzędowe | str. 273
Załączniki | str. 279
Załącznik 1. Wytyczne Komitetu ds. VAT | str. 280
Załącznik 2. Podatek od wartości dodanej jako procent całości opodatkowania | str. 288
Załącznik 3. Wykaz stawek podatku od wartości dodanej w państwach OECD | str. 290
Załącznik 4. Wszystkie podatki (włącznie ze składkami na ubezpieczenie społeczne) jako procent PKB | str. 292