Tytuł Systemy zarządzania jakością w podmiotach leczniczych Autorzy Monika Dobska, Paweł Dobski Język polski Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska SA ISBN 978-83-8107-130-7 linia Poradniki ABC Zdrowie Rok wydania 2016 ilość stron 284 Format pdf Spis treści Wykaz najważniejszych skrótów | str. 7
Wstęp | str. 9
Rozdział 1
Rola zapewnienia jakości w zarządzaniu organizacjami | str. 13
1. Geneza jakości | str. 13
2. Istota i znaczenie jakości | str. 18
2.1. Interdyscyplinarny charakter jakości | str. 18
2.2. Wielowymiarowy charakter jakości | str. 23
3. Istota koncepcji TQM (total quality management) | str. 28
Rozdział 2
Percepcja jakości w usługach medycznych | str. 50
1. Pojęcie jakości w usługach | str. 50
2. Jakość w produkcji i jej użycie do usług | str. 58
3. Interpretacja pojęcia jakości w usługach medycznych | str. 66
4. Percepcja jakości świadczenia usługi medycznej z perspektywy pacjenta w świetle wyników badań empirycznych | str. 88
5. Medical malpractice | str. 102
6. Organizacje i stowarzyszenia działające na rzecz jakości | str. 110
7. Reorientacja na wartość usług medycznych | str. 116
Rozdział 3
Rola marketingu relacyjnego w kształtowaniu jakości usług medycznych | str. 126
1. Wpływ marketingu relacyjnego na zarządzanie przedsiębiorstwem usługowym | str. 126
2. Uwarunkowania i rola relacji profesjonalista-pacjent | str. 132
3. Przywracanie symetryczności relacji a dehumanizacja usług medycznych | str. 149
4. Konsumeryzm medyczny - rola reprezentacji społecznej | str. 160
Rozdział 4
Integracja systemów zarządzania jakością | str. 180
1. Ewolucja i przesłanki użytkowania norm serii 9000 | str. 180
2. Charakterystyka norm linii 9000 | str. 182
3. Dokumentacja w systemie zarządzania jakością ISO 9001:2008 | str. 192
Norma ISO 19011:2003. Wytyczne dotyczące audytowania systemów zarządzania jakością i/lub środowiskowego | str. 205
4. Nowe kryteria normy ISO 9001:2015 | str. 207
5. Powiązania między systemami jakości a akredytacją | str. 221
Zakończenie | str. 237
Bibliografia | str. 239
Spis tabel | str. 281
Spis rysunków | str. 283
Spis wykresów | str. 284
Wstęp | str. 9
Rozdział 1
Rola zapewnienia jakości w zarządzaniu organizacjami | str. 13
1. Geneza jakości | str. 13
2. Istota i znaczenie jakości | str. 18
2.1. Interdyscyplinarny charakter jakości | str. 18
2.2. Wielowymiarowy charakter jakości | str. 23
3. Istota koncepcji TQM (total quality management) | str. 28
Rozdział 2
Percepcja jakości w usługach medycznych | str. 50
1. Pojęcie jakości w usługach | str. 50
2. Jakość w produkcji i jej użycie do usług | str. 58
3. Interpretacja pojęcia jakości w usługach medycznych | str. 66
4. Percepcja jakości świadczenia usługi medycznej z perspektywy pacjenta w świetle wyników badań empirycznych | str. 88
5. Medical malpractice | str. 102
6. Organizacje i stowarzyszenia działające na rzecz jakości | str. 110
7. Reorientacja na wartość usług medycznych | str. 116
Rozdział 3
Rola marketingu relacyjnego w kształtowaniu jakości usług medycznych | str. 126
1. Wpływ marketingu relacyjnego na zarządzanie przedsiębiorstwem usługowym | str. 126
2. Uwarunkowania i rola relacji profesjonalista-pacjent | str. 132
3. Przywracanie symetryczności relacji a dehumanizacja usług medycznych | str. 149
4. Konsumeryzm medyczny - rola reprezentacji społecznej | str. 160
Rozdział 4
Integracja systemów zarządzania jakością | str. 180
1. Ewolucja i przesłanki użytkowania norm serii 9000 | str. 180
2. Charakterystyka norm linii 9000 | str. 182
3. Dokumentacja w systemie zarządzania jakością ISO 9001:2008 | str. 192
Norma ISO 19011:2003. Wytyczne dotyczące audytowania systemów zarządzania jakością i/lub środowiskowego | str. 205
4. Nowe kryteria normy ISO 9001:2015 | str. 207
5. Powiązania między systemami jakości a akredytacją | str. 221
Zakończenie | str. 237
Bibliografia | str. 239
Spis tabel | str. 281
Spis rysunków | str. 283
Spis wykresów | str. 284