Tytuł Zarządzanie wiedzą w produkcji konkurencyjności szkoły Autor Regina Lenart Język polski Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska SA ISBN 978-83-264-7382-1 seria Inspiracje Edukacyjne Rok wydania 2014 ilość stron 252 Format pdf Spis treści Wstęp | str. 9
Rozdział I
Wiedza w produkcji konkurencyjności | str. 13
1. Istota wiedzy w ujęciu nauk o zarządzaniu | str. 14
1.1. Pojęcie wiedzy | str. 14
1.2. Atrybuty wiedzy | str. 18
1.3. Typologia wiedzy | str. 19
1.4. Źródła wiedzy | str. 22
2. Znaczenie wiedzy i uczenia się w zarządzaniu | str. 24
2.1. Strategie wiedzy | str. 24
2.2. Strategie zarządzania wiedzą | str. 26
2.3. Organizacyjne uczenie się | str. 30
3. Wiedza i procesy uczenia się szkoły | str. 33
3.1. Zarządzanie wiedzą w szkole | str. 33
3.2. Szkoła jako organizacja ucząca się | str. 35
3.3. Kształtowanie konkurencyjności szkoły | str. 40
Podsumowanie | str. 44
Rozdział II
Zdolność absorpcyjna | str. 45
1. Istota zdolności chłonnej | str. 45
1.1. Pojęcie zdolności chłonnej | str. 45
1.2. Stan badań nad zdolnością chłonną | str. 50
2. Procesy składowe zdolności chłonnej | str. 59
2.1. Identyfikowanie nowej wiedzy | str. 62
2.2. Asymilacja nowej wiedzy | str. 65
2.3. Internalizowanie nowej wiedzy | str. 67
2.4. Eksploatowanie nowej wiedzy | str. 70
3. Czynniki zdolności absorpcyjnej | str. 73
3.1. Czynniki wewnętrzne zdolności absorpcyjnej | str. 74
3.2. Czynniki zewnętrzne zdolności chłonnej | str. 77
4. Modele zdolności absorpcyjnej | str. 79
4.1. Model analityczny | str. 79
4.2. Model procesowy | str. 82
5. Problemy pomiaru zdolności chłonnej | str. 84
5.1. Pomiar procesów składowych zdolności absorpcyjnej | str. 84
5.2. Pomiar czynników zdolności chłonnej | str. 87
Podsumowanie | str. 89
Rozdział III
Uwarunkowania kształtowania zdolności absorpcyjnej w świetle badań empirycznych | str. 91
1. Metodyka badań | str. 91
1.1. Cele badań | str. 91
1.2. Przebieg badań | str. 92
1.3. Charakterystyka próby badawczej | str. 103
1.4. Model badawczy | str. 109
1.5. Operacjonalizacja zmiennych | str. 111
2. Wyniki badań empirycznych | str. 113
2.1. Czynniki zdolności chłonnej | str. 113
2.1.1. Badanie jakościowe: czynniki zdolności chłonnej | str. 113
2.1.2. Badanie ilościowe: czynniki zdolności chłonnej | str. 117
2.1.3. Statystyka opisowa: czynniki zdolności chłonnej | str. 118
2.1.4. Statystyka opisowa: wiedza bazowa | str. 119
2.1.5. Statystyka opisowa: umiejętności pracowników | str. 121
2.1.6. Statystyka opisowa: interakcje z otoczeniem | str. 124
2.1.7. Statystyka opisowa: projekty edukacyjne | str. 125
2.1.8. Statystyka opisowa: czynniki zdolności chłonnej - podsumowanie | str. 127
2.1.9. Wariancje: czynniki zdolności chłonnej | str. 128
2.1.10. Analiza czynnikowa: czynniki zdolności chłonnej | str. 130
2.1.11. Konfirmacyjna analiza czynnikowa: czynniki zdolności chłonnej | str. 138
2.2. Procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 143
2.2.1. Badanie jakościowe: procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 143
2.2.2. Badanie ilościowe: procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 146
2.2.3. Statystyka opisowa: procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 146
2.2.4. Statystyka opisowa: identyfikowanie nowej wiedzy | str. 147
2.2.5. Statystyka opisowa: asymilowanie nowej wiedzy | str. 149
2.2.6. Statystyka opisowa: internalizowanie nowej wiedzy | str. 151
2.2.7. Statystyka opisowa: użycie nowej wiedzy | str. 153
2.2.8. Statystyka opisowa: procesy składowe zdolności chłonnej - podsumowanie | str. 155
2.2.9. Wariancje: procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 156
2.2.10. Analiza czynnikowa: procesy składowe zdolności chłonnej | str. 157
2.2.11. Konfirmacyjna analiza czynnikowa: procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 165
2.3. Wpływ czynników na zdolność chłonną | str. 170
Podsumowanie | str. 180
Rozdział IV
Doskonalenie zdolności chłonnej w szkolnictwie | str. 182
1. Wiedza bazowa | str. 183
2. Umiejętności pracowników | str. 184
3. Projekty edukacyjne | str. 186
4. Interakcje z otoczeniem | str. 187
Podsumowanie | str. 189
Zakończenie | str. 191
Bibliografia | str. 195
Spis tabel | str. 205
Spis schematów | str. 209
Spis wykresów | str. 211
Załączniki | str. 213
Rozdział I
Wiedza w produkcji konkurencyjności | str. 13
1. Istota wiedzy w ujęciu nauk o zarządzaniu | str. 14
1.1. Pojęcie wiedzy | str. 14
1.2. Atrybuty wiedzy | str. 18
1.3. Typologia wiedzy | str. 19
1.4. Źródła wiedzy | str. 22
2. Znaczenie wiedzy i uczenia się w zarządzaniu | str. 24
2.1. Strategie wiedzy | str. 24
2.2. Strategie zarządzania wiedzą | str. 26
2.3. Organizacyjne uczenie się | str. 30
3. Wiedza i procesy uczenia się szkoły | str. 33
3.1. Zarządzanie wiedzą w szkole | str. 33
3.2. Szkoła jako organizacja ucząca się | str. 35
3.3. Kształtowanie konkurencyjności szkoły | str. 40
Podsumowanie | str. 44
Rozdział II
Zdolność absorpcyjna | str. 45
1. Istota zdolności chłonnej | str. 45
1.1. Pojęcie zdolności chłonnej | str. 45
1.2. Stan badań nad zdolnością chłonną | str. 50
2. Procesy składowe zdolności chłonnej | str. 59
2.1. Identyfikowanie nowej wiedzy | str. 62
2.2. Asymilacja nowej wiedzy | str. 65
2.3. Internalizowanie nowej wiedzy | str. 67
2.4. Eksploatowanie nowej wiedzy | str. 70
3. Czynniki zdolności absorpcyjnej | str. 73
3.1. Czynniki wewnętrzne zdolności absorpcyjnej | str. 74
3.2. Czynniki zewnętrzne zdolności chłonnej | str. 77
4. Modele zdolności absorpcyjnej | str. 79
4.1. Model analityczny | str. 79
4.2. Model procesowy | str. 82
5. Problemy pomiaru zdolności chłonnej | str. 84
5.1. Pomiar procesów składowych zdolności absorpcyjnej | str. 84
5.2. Pomiar czynników zdolności chłonnej | str. 87
Podsumowanie | str. 89
Rozdział III
Uwarunkowania kształtowania zdolności absorpcyjnej w świetle badań empirycznych | str. 91
1. Metodyka badań | str. 91
1.1. Cele badań | str. 91
1.2. Przebieg badań | str. 92
1.3. Charakterystyka próby badawczej | str. 103
1.4. Model badawczy | str. 109
1.5. Operacjonalizacja zmiennych | str. 111
2. Wyniki badań empirycznych | str. 113
2.1. Czynniki zdolności chłonnej | str. 113
2.1.1. Badanie jakościowe: czynniki zdolności chłonnej | str. 113
2.1.2. Badanie ilościowe: czynniki zdolności chłonnej | str. 117
2.1.3. Statystyka opisowa: czynniki zdolności chłonnej | str. 118
2.1.4. Statystyka opisowa: wiedza bazowa | str. 119
2.1.5. Statystyka opisowa: umiejętności pracowników | str. 121
2.1.6. Statystyka opisowa: interakcje z otoczeniem | str. 124
2.1.7. Statystyka opisowa: projekty edukacyjne | str. 125
2.1.8. Statystyka opisowa: czynniki zdolności chłonnej - podsumowanie | str. 127
2.1.9. Wariancje: czynniki zdolności chłonnej | str. 128
2.1.10. Analiza czynnikowa: czynniki zdolności chłonnej | str. 130
2.1.11. Konfirmacyjna analiza czynnikowa: czynniki zdolności chłonnej | str. 138
2.2. Procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 143
2.2.1. Badanie jakościowe: procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 143
2.2.2. Badanie ilościowe: procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 146
2.2.3. Statystyka opisowa: procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 146
2.2.4. Statystyka opisowa: identyfikowanie nowej wiedzy | str. 147
2.2.5. Statystyka opisowa: asymilowanie nowej wiedzy | str. 149
2.2.6. Statystyka opisowa: internalizowanie nowej wiedzy | str. 151
2.2.7. Statystyka opisowa: użycie nowej wiedzy | str. 153
2.2.8. Statystyka opisowa: procesy składowe zdolności chłonnej - podsumowanie | str. 155
2.2.9. Wariancje: procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 156
2.2.10. Analiza czynnikowa: procesy składowe zdolności chłonnej | str. 157
2.2.11. Konfirmacyjna analiza czynnikowa: procesy składowe zdolności absorpcyjnej | str. 165
2.3. Wpływ czynników na zdolność chłonną | str. 170
Podsumowanie | str. 180
Rozdział IV
Doskonalenie zdolności chłonnej w szkolnictwie | str. 182
1. Wiedza bazowa | str. 183
2. Umiejętności pracowników | str. 184
3. Projekty edukacyjne | str. 186
4. Interakcje z otoczeniem | str. 187
Podsumowanie | str. 189
Zakończenie | str. 191
Bibliografia | str. 195
Spis tabel | str. 205
Spis schematów | str. 209
Spis wykresów | str. 211
Załączniki | str. 213