1. Istota i znaczenie marketingu w zarządzaniu przedsiębiorstwem (Maria Sławińska)
1.1. Istota i geneza marketingu
1.2. Ewolucja orientacji przedsiębiorstw
1.3. Marketing jako koncepcja zarządzania
1.4. Kierunki rozwoju marketingu
2. Odrębności sektorowe marketingu (Maria Sławińska)
2.1. Marketing dóbr konsumpcyjnych
2.2. Marketing na rynku instytucjonalnym (B2B)
2.3. Marketing usług
2.4. Marketing organizacji non profit
3. Cykl tworzenia strategii marketingowej. Typy strategii (Bogna Pilarczyk)
3.1. Istota i proces tworzenia strategii marketingowej
3.2. Ocena otoczenia marketingowego i zasobów przedsiębiorstwa
3.3. Cele strategiczne i struktura instrumentów marketingu
3.4. Typy strategii
4. Przewaga konkurencyjna i strategie konkurowania (Bogna Pilarczyk)
4.1. Istota konkurencji i typy przewagi konkurencyjnej
4.2. Analiza konkurencji
4.3. Strategia konkurencji
5. Zachowania konsumentów (Henryk Mruk)
5.1. Zapotrzebowania i ich uwarunkowania
5.2. Demograficzne i ekonomiczne aspekty zachowań nabywców
5.3. Uwarunkowania psychologiczne i społeczne zachowań nabywców
5.4. Inne uwarunkowania
5.5. Proces podejmowania decyzji o zakupie
5.6. Rodzaje decyzji zakupowych
5.7. Nabywcy instytucjonalni
6. Segmentacja nabywców i dobór rynku docelowego (Bogna Pilarczyk)
6.1. Istota i proces segmentacji
6.2. Kryteria segmentacji
6.3. Wybór rynku docelowego
6.4. Pozycjonowanie oferty i towaru na rynku
7. Metody badania potrzeb i zachowań konsumentów (Henryk Mruk)
7.1. Dane a decyzje marketingowe
7.2. Źródła informacji
7.3. Badania marketingowe – istota i etapy
7.4. Sposoby dobierania próby
7.5. Błędy związane z badaniami
7.6. Typy badań marketingowych
7.7. Badania ankietowe
7.8. Badania panelowe
7.9. Badania jakościowe
7.10. Obserwacje, eksperymenty i metody komparatywne
7.11. Techniki projekcyjne
7.12. Współpraca z agencją badań marketingowych
7.13. Raport z badań
7.14. Prezentacja raportu
8. Strategia produktu i opakowania (Henryk Mruk)
8.1. Istota i klasyfikacja produktów
8.2. Stopnie artykułu
8.3. Proces życia produktu
8.4. Zarządzanie portfelem produktów
8.5. Zadania menedżera artykułu (MP)
8.6. Opakowanie i jego rola
8.7. Wprowadzanie nowego produktu na rynek
8.8. Błędy i bariery we wprowadzaniu nowego produktu
9. Zarządzanie marką i wizerunkiem (Henryk Mruk)
9.1. Istota firmy
9.2. Nazwa producenta
9.3. Obszary budowania marki
9.4. Rodzaje marek
9.5. Marki prywatne (handlowe, DOB – distribution own brand)
9.6. Wprowadzanie nowej producenta na rynek
9.7. Marka a półka sklepowa
9.8. Zarządzanie marką
9.9. Firma na rynku B2B
9.10. Proces życia firmy
9.11. Portfele, kanibalizm, mapy percepcji marek i podróbki marek
9.12. Wartość producenta
9.13. Firmy polskie
10. Cena w strategii marketingowej (Henryk Mruk)
10.1. Wartość a wartość
10.2. Funkcje cen
10.3. Wartość a instrumenty marketingu
10.4. Elastyczność cenowa popytu
10.5. Paradoksy cenowe
10.6. Ceny a zachowania konsumentów
10.7. Sposoby ustalania cen
10.8. Ceny a oferta przedsiębiorstwa
10.9. Strategie cenowe
10.10. Opusty cenowe
10.11. Marże
10.12. Wojny cenowe
11. Zarządzanie dystrybucją (Maria Sławińska)
11.1. Dystrybucja jako instrument marketingu
11.2. Funkcje dystrybucji
11.3. Czynniki wpływające na dobór strategii dystrybucji
11.4. Kanały dystrybucji
11.5. Pośrednicy w kanałach dystrybucji
11.6. Istota i znaczenie kooperacji w kanałach dystrybucji
11.7. Konflikty w sferze dystrybucji i sposoby ich rozwiązywania
11.8. Logistyka dystrybucji
11.9. Trendy w zarządzaniu dystrybucją
12. Sposoby komunikacji masowej (Bogna Pilarczyk)
12.1. Istota i cykl komunikacji marketingowej
12.2. Reklama
12.3. Promocja sprzedaży
12.4. Public relations
12.5. Niekonwencjonalne formy komunikacji masowej
13. Metody komunikacji bezpośredniej (Bogna Pilarczyk)
13.1. Promocja osobista
13.2. Marketing bezpośredni
13.3. Targi i wystawy
13.4. Niestandardowe formy komunikacji bezpośredniej
14. Plan marketingowy (Maria Sławińska)
14.1. Istota i funkcje planu marketingowego
14.2. Etapy procesu planowania marketingowego
14.3. Struktura i podstawowe elementy planu marketingowego
15. Kontrola działalności marketingowej (Maria Sławińska)
15.1. Istota i zadania kontroli marketingu
15.2. Przedmiot kontroli marketingu
15.3. Aspekty organizacyjne kontroli marketingu
Bibliografia