BIAŁKA (Daniela Gwiazdowska)
1. Wprowadzenie
2. Aminokwasy – jednostki strukturalne białek
2.1. Klasyfikacja aminokwasów
2.2. Właściwości aminokwasów
2.3. Metody rozdziału i identyfikacji aminokwasów
3. Struktura i cechy białek
3.1. Struktura białek
3.2. Klasyfikacja białek
3.3. Cechy białek
3.4. Izolacja i oczyszczanie białek
3.5. Ilościowe oznaczanie białek
3.6. Test immunoenzymatyczny ELISA (Enzyme-Linked Immuno-sorbent Assay) – wykrywanie i ilościowe oznaczanie białek
4. Zagadnienia do powtórzenia
5. Część eksperymentalna
5.1. Reakcje barwne aminokwasów i białek
5.2. Metody wytrącania białek z roztworu
5.3. Chromatografia aminokwasów i białek
5.4. Ilościowe oznaczanie białek
6. Zadania do wykonania
WĘGLOWODANY (Alina Piotraszewska-Pająk)
1. Wprowadzenie
2. Podział węglowodanów
3. Funkcje węglowodanów i ich obecność
4. Parametry funkcjonalne i znaczenie techniczne węglowodanów
5. Struktura węglowodanów
5.1. Monosacharydy
5.2. Disacharydy i inne ważniejsze oligosacharydy
5.3. Polisacharydy
5.4. Pochodne węglowodanów i polisacharydy kwaśne
6. Właściwości fizyczne i chemiczne węglowodanów
6.1. Czynność optyczna i zjawisko mutarotacji
6.2. Parametry redukujące
6.3. Atrybuty węglowodanów w środowisku kwaśnym
7. Metody wykrywania i ilościowego oznaczania węglowodanów
7.1. Metody fizyczne
7.2. Metody chemiczne
7.3. Metody enzymatyczne
7.4. Metody chromatograficzne
8. Zagadnienia do powtórzenia
9. Część eksperymentalna
9.1. Wykrywanie węglowodanów z wykorzystaniem ich atrybuty redukujących
9.2. Metody oparte na reakcjach kolorowych w środowisku kwaśnym
9.3. Wykrywanie glukozy przy użyciu oksydazy glukozowej
9.4. Wykrywanie skrobi
9.5. Rozdział mono- i disacharydów metodą chromatografii cienkowarstwowej na żelu krzemionkowym
10. Zadania do wykonania
LIPIDY (Daniela Gwiazdowska)
1. Wprowadzenie
2. Klasyfikacja lipidów
3. Kwasy tłuszczowe
3.1. Kwasy tłuszczowe nasycone
3.2. Kwasy tłuszczowe nienasycone
4. Charakterystyka lipidów
4.1. Lipidy proste
4.2. Lipidy złożone
5. Właściwości fizykochemiczne lipidów
6. Metody badania lipidów
7. Zagadnienia do powtórzenia
8. Część eksperymentalna
8.1. Wykrywanie części tłuszczów właściwych
8.2. Wykrywanie składników glicerofosfolipidów
8.3. Rozdział lipidów metodą chromatografii cienkowarstwowej
9. Zadania do wykonania
KWASY NUKLEINOWE (Marta Ligaj)
1. Wprowadzenie
2. Nukleotydy – jednostki strukturalne kwasów nukleinowych
3. Struktura i funkcje DNA
4. Struktura, rodzaje i funkcje RNA
5. Badanie kwasów nukleinowych
5.1. Izolacja DNA
5.2. Izolacja RNA
5.3. Metody spektrofotometryczne w analizie nukleotydów i kwasów nukleinowych
5.4. Elektroforeza w badaniu kwasów nukleinowych
5.5. Łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR)
5.6. Wykrywanie pentoz wchodzących w skład kwasów nukleinowych
6. Zagadnienia do powtórzenia
7. Część eksperymentalna
7.1. Izolacja DNA
7.2. Elektroforeza DNA w żelu agarozowym
7.3. Oznaczanie czystości i obliczanie stężenia DNA i RNA metodą spektrofotometryczną
7.4. Identyfikacja i ilościowe oznaczanie nukleotydów metodą spektrofotometryczną
7.5. Wykrywanie kwasów nukleinowych na podstawie obecności pentozy
8. Zadania do wykonania
WITAMINY (Marta Ligaj)
1. Wprowadzenie
2. Witaminy – zapotrzebowanie i objawy niedoboru
3. Źródła witamin w diecie i straty w trakcie obróbki żywności
4. Oznaczanie zawartości witamin w żywności
5. Witaminy i prowitaminy, aktywność biologiczna i sposoby jej wyrażania
6. Biologiczne funkcje witamin
6.1. Koenzymatyczne funkcje witamin
6.2. Witaminy jako przeciwutleniacze
7. Podział witamin
7.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
7.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
8. Zagadnienia do powtórzenia
9. Część eksperymentalna
9.1. Rozdział karotenoidów metodą chromatografii adsorpcyjnej na tlenku glinu, oznaczanie ilościowe β-karotenu i likopenu
9.2. Oznaczanie ilościowe witaminy C
9.3. Oznaczanie zawartości witaminy B2 w mleku na podstawie fluorescencji ryboflawiny
ENZYMY (Marian Filipiak)
1. Wprowadzenie
2. Proces katalizy enzymatycznej
3. Klasyfikacja enzymów
4. Aktywność enzymatyczna
5. Czynniki wpływające na prędkość reakcji enzymatycznej
5.1. Temperatura
5.2. PH
5.3. Stężenie enzymu
5.4. Stężenie substratu
5.5. Aktywatory i inhibitory
6. Zagadnienia do powtórzenia
7. Część eksperymentalna
7.1. Oksydoreduktazy. Oznaczanie aktywności peroksydazy i katalazy
7.2. Scukrzanie skrobi przy udziale hydrolaz glikozydów
8. Przegląd podstawowych procesów metabolicznych
8.1. Metabolizm węglowodanów
8.2. Metabolizm białek
8.3. Metabolizm lipidów
9. Zagadnienia do powtórzenia
WYBRANE METODY używanE W ANALIZIE BIOCHEMICZNEJ
(Daniela Gwiazdowska, Marta Ligaj)
1. Wprowadzenie
2. Metody spektrofotometryczne
2.1. Spektrofotometria chłonna UV–VIS
2.2. Spektrofluorymetria
3. Metody chromatograficzne
3.1. Charakterystyka wybranych metod chromatograficznych
4. Elektroforeza
SPIS LITERATURY