Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności
Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności
Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności
Audiobooki Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności

37,05 zł

Wyjątkowa okazja dla Ciebie!

Najlepszą ofertę przygotował TaniaKsiazka.pl w cenie 37,05 zł

Przeszukaliśmy wiele sklepów online w bazie aby odnaleźć najkorzystniejszą ofertę specjalnie dla Ciebie. Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie z kategorii audiobooki kupisz w cenie 37,05 zł w sklepie TaniaKsiazka.pl. Wyświetlona wota 37,05 zł nie zawiera ewentualnych kosztów wysyłki.

Zobacz wszystkie oferty ...
  • Cechy:
  • Audiobooki
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • 9788372593221
  • Eugenia Czernyszewicz
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Opis Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności

Według prognoz, do 2050 r. Ilość ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, gwarantując bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 2010]. Światowy sektor żywnościowy funkcjonuje w środowisku, w którym ciągle są opracowywane lub aktualizowane polityki, standardy, przepisy, wskazówki, kształcenie i porady dotyczące żywności i żywienia, w tym związane z bezpieczeństwem żywności.

Takie zmiany wymagają zharmonizowanych działań zarówno w skali globalnej [King i in. 2017], jak i lokalnej. Aktualnie kupujący są coraz bardziej świadomi swych potrzeb, ich wybory są nieraz warunkowane stosownym przekonaniem, że jakość i bezpieczeństwo nabywanej i konsumowanej żywności wpływa na stan ich zdrowia.

Uznaje się przy tym, iż podwojenie globalnego potrzeby na żywność i międzynarodowy handel żywnością w ciągu najbliższych kilku dekad będą najważniejszymi czynnikami, które spowodują wzrost liczby chorób przenoszonych przez żywność [Quested i in.

2010]. Inne czynniki, takie jak: zmiany klimatu, pojawiające się świeże patogeny i toksyny, rosnąca populacja osób zagrożonych, zmieniający się model konsumpcji w kierunku żywności świeżej i minimalnie przetworzonej, będą miały na dodatek wyraźny wpływ na bezpieczeństwo żywności w skali globalnej.

Do tego wykazu czynników należy dodać świeże technologie, które rewolucjonizują sposób produkcji, przetwarzania i pakowania żywności [King i in. 2017]. Pomimo licznych kampanii informacyjnych z zakresu bezpieczeństwa żywności, edukacji społeczeństwa i prowadzenia badań mikrobiologicznych, od kilku dekad choroby spowodowane spożyciem niebezpiecznej żywności są istotnym źródłem chorób ludzi [Griffith 2006].

Każdego roku miliardy ludzi są zagrożonych, miliony chorują, a wielu umiera na skutek spożycia niebezpiecznej żywności Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) bezpieczna żywność uratuje życie wielu ludziom, bowiem z każdą porcją pożywienia narażamy się potencjalnie na choroby z powodu różnego typu zanieczyszczeń, w tym chemicznych czy mikrobiologicznych [WHO 2015, s.

3]. Ze statystyk wynika, że choroby spowodowane spożyciem niebezpiecznej żywności są ważną przyczyną zachorowalności i śmiertelności na świecie, mogą bowiem powodować aż 200 przeróżnych chorób, w tym choroby nowotworowe.

Według WHO każdego roku na świecie odnotowuje się w przybliżeniu 600 mln przypadków chorób i 420 tys. Zgonów spowodowanych spożyciem niebezpiecznej żywności [WHO 2015, s. 73; Food safety WHO 2017]. Gould i in.

[2013] są przy tym zdania, że wzrost liczby zgłoszonych ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową w ostatnich latach odzwierciedla prawdopodobnie raczej 8 usztywniony nadzór nad bezpieczeństwem żywności niż prawdziwy wzrost częstości występowania chorób.

Przypadki zagrożenia bezpieczeństwa żywności przyciągają uwagę społeczeństwa, powodując zamieszanie i wpływając na brak zaufania do przemysłu spożywczego i organów regulacyjnych [De Jonge i in. 2008, Powell i in.

2011, Myoung Su Park i in. 2017]. W warunkach globalizacji skażona żywność powoduje dodatkowo straty i ryzyko ekonomiczne, np. W 2011 r. Niemieccy farmerzy i przemysł z powodu zanieczyszczenia żywności bakterią E.

coli ponieśli straty szacowane na poziomie 2,3 mld USD, a koszty pomocy medycznej w tych przypadkach w 22 krajach UE oszacowano na 236 mln USD [WHO 2015]. W USA koszty związane z niebezpieczną żywnością szacowane są na poziomie 152 mld USD rocznie, włączając w to koszt opieki medycznej, a także obniżenie długości i jakości życia, w tym zmniejszenie skuteczności pracy [Martins i in.

2012].

Specyfikacja produktu

Specyfikacja Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności
Kategoria Audiobooki
Marka Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
ISBN 9788372593221
Autor Eugenia Czernyszewicz
Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Aktualnych ofert 1
Najniższa cena 37,05 zł
Najwyższa cena 37,05 zł
W bazie od 06.02.2021
Data aktualizacji 23.12.2024
Opinia użytkowników -
Nasza recenzja -
Rekomendacja sklepu TaniaKsiazka.pl

Historia cen

Funkcja monitorowania historii cen pozwala użytkownikowi na obserwację wartości produktu w czasie.

Na chwilę obecną nie posiadamy danych historycznych cenowych dla produktu. Przepraszamy za wszelkie niedogodności.

Recenzje / opinie

Opinia klientów jest dla innych bardzo ważna! Wyślij recenzję tego produktu.

Obecnie nie ma opinii dotyczących Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności. Pomóż innym klientom i podziel się swoją opinią.

Znalezione oferty w bazie

Ceny propozycji dla Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, które są pokazane poniżej, nie zawierają ewentualnych kosztów przesyłki. Zanim podejmiesz decyzję, gdzie dokonać zakupu, koniecznie zapoznaj się z opiniami o firmie i zapoznaj sie z warunkami dostawy. Katalog ofert jest odświeżana co kilka / kilkanaście minut.

  • Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności (oferta z TaniaKsiazka.pl)

    Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności Sklep on-line
    ★★★★★
    37,05 zł
    Kategoria w sklepie TaniaKsiazka.pl: Audiobooki Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Produkty powiązane

Uniwersytet przyrodniczy w lublinie Dereń jadalny (cornus mas l.)
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Kultura bezpieczeństwa w produkcji żywności
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wypadkowość w przemyśle opakowań, AZ#1D84C011EB/DL-ebwm/pdf
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Konkurencyjność rolnictwa polski wschodniej, AZ#2093F017EB/DL-ebwm/pdf
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Inne z kategorii Audiobooki

Dokumentacja medyczna w praktyce lekarza dentysty
Wydawnictwo Lekarskie PZWL
...