Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, z reguły tolerowane przez większość społeczeństwa, u niektórych osób powodują reakcje niechciane, czego skrajnym rezultatem może być choćby zagrożenie życia.
Nadwrażliwość pokar-mowa stanowi coraz obszerniejszy problem równocześnie zdrowotny, jak i publiczny ze względu na wzrost występowania różnorodnych dolegliwości po spożyciu pokarmów, co zespala się z koniecznością modyfikacji diety, a zwłaszcza eliminacją określonych pro-duktów.
Termin nadwrażliwość pokarmowa obejmuje wszystkie rodzaje niepożąda-nych reakcji organizmu na pokarm. Są to przeważnie alergie rozwijające się w mechanizmie immunologicznym i nietolerancje pokarmowe w przebiegu nie-immunologicznym (bez udziału układu immunologicznego).
Pomimo przeprowa-dzenia wielu badań nazewnictwo, a także diagnostyka nieprawidłowych rekcji organi-zmu na spożywane pokarmy jest dość trudna, m.in. Ze względu na podobieństwo pojawiających się objawów. W niniejszej pracy scharakteryzowano pojęcie alergii i nietolerancji pokarmowej, czynniki sprzyjające ich obecności, objawy im towarzyszące, metody diagno-styczne oraz sposoby progresywnania dietetycznego w tych schorzeniach.