aktualnie można zaobserwować zjawisko starzenia się społeczeństwa i problem ten dotyczy lub będzie dotyczyć potencjalnie dużej części populacji. Zaburzenia stanu odżywienia u osób w starszym wieku są stanowczo wyraźnym, a nieraz lekceważonym i pomijanym problemem.
Globalny charakter zjawiska nadwagi i otyłości przyjął charakter pandemii, a dla wskazania skali problemu utworzono termin „globesity" (ang. Global epiemic of overweight and obesity). Z drugiej strony u wielu osób starszych stwierdza się niedożywienie.
Ryzyko tego zjawiska wzrasta z wiekiem i wynika z nieodpowiedniego odżywiania i siedzącego trybu życia co bezpośrednio przyczynia się do sarkopenii związanej z utratą masy mięśniowej i produktywności fizycznej.
W niniejszej pracy przedstawione zostały rozwiązania w zakresie nowoczesnania z osobami starszymi z otyłością i niedożywieniem. Książka dedykowana jest dla lekarzy rodzinnych, geriatrów, pielęgniarek, dietetyków, fizjoterapeutów, edukatorów zdrowia, studentów ww.
kierunków, opiekunów osób starszych oraz pacjentów.